Дні безпеки в Інтернеті

  • 15.02.2021
Цього року у Вишгородській спеціалізованій школі «Сузір’я» проводилися просвітницькі заходи щодо безпеки поводження дітей в Інтернеті протягом трьох тижнів. Таке поглиблене вивчення питання пов’язано з навчанням у дистанційному форматі навесні й восени 2020 року, у січні 2021 року, яке виявило ряд проблем. Адміністрація, педагогічний колектив, батьківська громадськість закладу освіти долучилися до розроблення правил поведінки учнів на уроках онлайн.
Освіта все більше й більше займає місце для навчання у просторі Інтернет; використовує новітні інформаційні, інтерактивні методики та технології. Тому гостро актуальною стає проблема поводження дітей у віртуальному просторі, де дорослі не завжди можуть відслідкувати їхню безпеку.
Згідно з опитуваннями класних керівників ВСШ «Сузір`я», менше 5 % учнів 1х класів приходять до школи з мобільними телефонами, а в 11х класах – 98% учнів мають смартфони (станом на січень 2021 року). Майже 100% учнів нашої школи забезпечені вдома доступом до Інтернету через різні ґаджети. І з кожним роком усе більше часу діти проводять в онлайн-просторі, який надає багато можливостей.
На жаль, юні користувачі Інтернету мало обізнані з небезпекою, що чатує на них у цифрових сферах. Тому, з метою навчання учасників освітнього процесу використовувати інтернет безпечно і з користю, у ВСШ «Сузір`я» з 25 січня по 10 лютого 2021 року була проведена акція «Безпека в Інтернеті»:
- батьки наших учнів отримали посилання на відеолекції, семінари, освітні серіали про техніку безпеки у віртуальному просторі;
- шкільна сторінка в інстаграмі наповнилась корисними порадами і правилами безпечного поводження в Інтернеті;
- шкільний психолог Альона Михайлівна провела в актовій залі для учнів 5х класів міні тренінги з переглядом навчальних відео;
- розроблені спеціальні правила поведінки учнів під час навчання з використанням дистанційних технологій.
Класні керівники початкової школи розповідали дітям про безпеку в Інтернеті, показували пізнавальні мультфільми й спеціальні відеоролики, які були розроблені для учнів 1-2х класів командою Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби. Учні самостійно створювали власні пам’ятки з правилами безпеки в Інтернеті.
Школярі 5-9х класів на виховних годинах і на уроках інформатики знайомились із захистом персональних даних в онлайн-іграх, соціальних мережах, дізнавались, як захиститись від кібербулінгу і сексуального насильства в Інтернеті. Учні розповідали власні історії, які траплялись з ними у віртуальному просторі, а вчителі пояснювали, як треба діяти в кожній конкретній ситуації.
Старшокласники переглядали спеціальні відеоролики #StopSexting , #неведись та у форматі круглих столів розбирали особливості захищеності дітей у цифровому середовищі.
Впевнені, за ці три тижні всі учасники освітнього процесу у ВСШ «Сузір`я» поглибили свої знання і в подальшому будуть користуватись Інтернетом лише безпечно.
Щиро дякуємо заступнику з виховної роботи Надії Петрівні, класним керівникам за організацію та проведення заходів. Подяка всім, хто долучився!