Річний звіт керівника закладу освіти

  • 02.06.2020

РІЧНИЙ ЗВІТ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ОСВІТИ

Директора ВСШ «Сузіря»

Горготи Олесі Богданівни

за 2019/2020 навчальний рік

м. Вишгород                                                                           

29.05.2020р.

 

Від самого моменту приходу на посаду директора школи, з 2 вересня 2019 року, я слідую шляхом налагодження комунікації між усіма учасниками освітнього процесу у нашій школі. З 9.00 до пізнього вечора, коли я перебуваю на робочому місці, мої двері відкриті для всіх, хто потребує відповідей на питання щодо організації та проведення освітнього процесу.

За час моєї роботи на посаді керівника закладу освіти мною зроблено багато щодо:

·                    ведення інформаційної політики школи,

·                    правового унормування життя школи,

·                    втілення «педагогіки партнерства»,

·                    реалізації положень реформи Нової української школи тощо

·                    покращення господарської частини життя школи, особливо після переходу на самостійне ведення бухгалтерії у листопаді 2019 року.

 Про активну діяльність школи та всього педагогічного колективу свідчить офіційна сторінка в Інтернеті http://vshsuzirya.com.ua/ та фейсбуці, а з 22 травня 2020 року діє офіційний ютюб-канал ВСШ «Сузір’я» https://www.youtube.com/channel/UCPepH6MO8oAet43x9533NPA?view_as=subscriber.

У жовтні 2019 року, під час осінніх канікул, за моєї ініціативи, був проведений тиждень зустрічей із кафедрами ВСШ «Сузір’я». Де я мала можливість зустрітися з педагогічним колективом нашої школи, поспілкуватися з вчителями, почути від педагогів про роботу кафедр, різні зауваження та пропозиції. Усі пропозиції щодо матеріального покращення навчально-методичної роботи нашої школи були оформлені в бюджетні запити на 2020 рік, які поступово виконуються.

У жовтні 2019 року мною підготовлено на розгляд та затверджено Правила поведінки учнів у школі на Загальних зборах ВСШ «Сузіря», які відбулися за моєї ініціативи та підтримки. Як наслідок реалізації правил поведінки у школі, з жовтня 2019 року відновлена робота Ради профілактики правопорушень учнів нашої школи. До роботи Ради профілактики залучені представники ювенальної юстиції та Служби у справах сім’ї Вишгородського району.

У жовтні 2019 року, за моєї ініціативи та підтримки, було проведено збори Батьківської ради ВСШ «Сузір’я». На зборах, які відбуваються систематично, не рідше ніж раз у два місяці, батьківська громадськість отримує відповіді на численні питання щодо навчального процесу, соціально-культурного та господарського життя школи.

З листопада 2019 року, за моєї ініціативи та підтримки, запрацював Батьківський університет ВСШ «Сузір’я», в якому беруть участь усі бажаючі учасники освітнього процесу. Відбулося декілька зустрічей батьків з учителями, адміністрацією школи, психологами, де були представлені основні положення діяльності закладу освіти, а також статевого виховання дітей.

З листопада 2019 року відновлена робота учнівського самоврядування ВСШ «Сузіря». Учні готують різнопланові проекти, очікують на вихід шкільної газети та роботу шкільного радіо, що має відбутися ближчим часом. Я всіляко підтримую активність нашого учнівського самоврядування. Зокрема, 22 травня 2020 року разом із Колею Стельмахом та Катею Возьяновою, президентом та віце-президентом, ми взяли участь у всеукраїнському молодіжному конкурсі соціальних проєктів щодо боротьби з коронавірусом. 29 травня 2020 року учні спільно з вчителями та батьками підготували чудовий останній дзвоник онлайн. А наступного навчального року я обіцяю організувати молодіжний музичний колектив ВСШ «Сузіря».

З лютого 2020 року, за моєї ініціативи та підтримки, працює оновлений Медіапростір шкільної бібліотеки, що дає можливості для створення шкільного бібліотечно-інформаційного центру, в якому може взяти участь кожен із учасників освітнього процесу.

Велику увагу приділяю творчому розвитку наших талановитих зірочок. Збираю інформацію до «Банку обдарованих дітей» нашої школи, для чого проводяться різні музичні, спортивні, інтелектуальні, літературні конкурси.

На зборах органів управління школи мною був представлений план розвитку школи на 2019/2020 навчальний рік, що містить три основні напрямки:

1.                  Безпечний освітній простір.

2.                  Якісне харчування.

3.                  Оновлення навчального обладнання.

Безпечний освітній простір забезпечується обмеженням доступу до закладу освіти осіб, які не беруть участь в освітньому процесі, а також посиленням відеоспостереження. Що було мною зроблено у листопаді – грудні 2019 року. До того ж, з січня 2020 року наша школа включена до міського проекту «Безпечне місто», що дає можливість посилення відеоспостереження на території закладу освіти.

З січня 2020 року усунуто 90% порушень, виявлених в ході перевірки ДСНС Вишгородського району. У квітні-травні 2020 року встановлено пожежну сигналізацію та систему оповіщення.

З січня 2020 року ВСШ «Сузір’я», як і решта шкіл Вишгородського району, перейшла на нову систему харчування. Що додало мені більше роботи та відповідальності щодо налагодження системи харчування за системою HACCP: пошук працівників кухні, організація процесу шкільного харчування, оновлення обладнання харчоблоку школи, усунення порушень, виявлених в ході перевірки Держпродспоживслужби Вишгородського району тощо. Школа помітно покращила харчування, що відмічають усі учасники освітнього процесу. На початку червня 2020 року буде готова проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт харчоблоку та їдальні ВСШ «Сузір’я», що планується зробити у поточному році.

З моменту мого приходу на посаду керівника закладу освіти у школі постійно відбуваються: ремонти (туалетів та каналізації); заміна освітлення практично в усіх приміщеннях; оновлення навчального програмного забезпечення, устаткування й техніки (обладнання кабінетів хімії та математики, закупівля класних дошок, фліпчартів, а також довгоочікуваних магнітофонів для аудіювання на кафедру іноземних мов); покращення матеріально-технічного стану школи. Зокрема, вперше за роки реформування Нової української школи, усі майбутні перші класи 2020/2021 навчального року забезпечені необхідним обладнанням: інтерактивними дошками, багатофункціональними пристроями, ламінаторами, ноутбуками для класних керівників тощо.

Період карантину ввів великі корективи в освітній процес, ускладнивши його застосуванням досі невідомих технологій дистанційного навчання. Стратегія навчання на період квітень – травень 2020 року дозволила нашій школі гідно пройти ці випробування. Завдячуючи активній співпраці з адміністрацією, вчителями, батьками, навчальний рік завершено успішно. Висловлюю величезну подяку вчителям та батькам.

В цілому, з моменту мого приходу на посаду керівника закладу освіти я впроваджую принципову позицію незмінно слідувати чинному законодавству України в усіх сферах життєдіяльності нашої школи:

·                    боротьба з будь-якими корупційними проявами;

·                    недопущення отримання благодійних внесків «на руки», переведення їх на благодійний рахунок школи;

·                    прозора фінансова звітність, доступна для всіх учасників освітнього процесу (сайт PROZORRO);

·                    недопущення збору коштів з батьківської громадськості закладу освіти на будь-які цілі, зокрема, на ремонт класів тощо (сьогодні школа готується самостійно виконати усі необхідні роботи з покращення стану навчальних приміщень);

·                    підвищення рівня академічної доброчесності в питанні оцінювання учнів нашої школи;

·                    недопущення булінгу в відносинах між усіма учасниками освітнього процесу тощо;

·                    збереження позитивного виховного змісту в усіх шкільних заходах, з орієнтацією на навчально-патріотичне виховання.

На даний момент я готую проєкт Положення про внутрішню систему школи, що буде містити всі вищенаведені позиції та сприяти гармонійній комунікації між усіма учасниками освітнього процесу.