Музична терапія. Або що може музика.

Музика супроводжує нас усе життя. Вона здатна надихати і підбадьорювати, заспокоювати і зцілювати. Великий Піфагор стверджував, що музика підкоряється вищому закону (математиці) і тому відновлює в нас гармонію небесних сфер. Це було перше наукове пояснення цілющого ефекту музики.


Музикотерапіяодин з найдавніших методів лікування. Музикою можна регулювати свій душевний стан, а можна зцілювати і фізичні недуги. Сама людина є унікальною системою коливання, тобто вібрацій. Будь-якому органу і системі нашого організму в здоровому стані притаманне особливе поєднання гармонійних коливань, простіше кажучи – нот. З цієї точки зору кожен з нас – складний музичний твір. Коли людина захворює, в мелодії її тіла звучать фальшиві ноти. Навіть почуття і думки можуть бути “нездоровими”, адже це теж вібрації. Особливий вплив має музика на психічний стан дитини. Зберіть колекцію її улюблених творів, які діють заспокійливо або збуджуючи, і включіть їх прослуховування в дитячий розпорядок дня як арт-терапію. Такі емоційні розвантаження сприятимуть релаксації, відновленню сил, гарному настрою і самопочуттю, розвитку уяви.

  • У вашій музичній “аптечці” обов’язково повинні бути Моцарт, Бетховен, Бах, Шуберт, Шуман, Чайковський. Класична музика діє розслабляючи, знімає втому, заспокоює, покращує настрій і сон, підвищує здатність до інтелектуальної діяльності і навіть зміцнює імунний захист організму.
  • Частіше слухайте з дитиною дзвін, який добре заспокоює, знімає біль, тривогу.
  • Терапевтичну дію чинить також спеціальна музика – записи природних звуків (шум прибою, дзюрчання потічка, шелест листя, шум дощу, стрекотіння цвіркунів) у поєднанні з класичною, гітарною, мелодійною ї інструментальною музикою, дзвоном.
  • Дуже корисно слухати аудіозаписи з композиціями, складеними з співу птахів у поєднанні з класичною музикою, церковним співом. Учені встановили, що пташиний спів допомагає заспокоїтися, розслабитися, протистояти стресу і багатьом нервовим розладам, нормалізує всі біологічні процеси в організмі


Чудові інструменти
Найбільший лікувальний ефект для серця відзначається при прослуховуванні струнних інструментів – скрипки, віолончелі, альта, гітари, арфи. Барабан нормалізує серцевий ритм.
Орган гармонізує енергетичний потік в хребті, приводить в порядок розум.
Найбільше позитивний вплив на легені і бронхи надає флейта. Корисно слухати трубу, тромбон та інші мідно-духові інструменти.
Лікувальну дію на печінку і жовчний міхур надають барабан, цимбали, ксилофон, дерев’яно-духові інструменти (кларнет, гобой, ріжок, флейта).
Фортепіано, віолончель впливають на нирки і сечовий міхур (фортепіано впливає ще й на щитовидну залозу); барабан, кларнет – на кровоносну систему; саксофон – на сечостатеву систему; металофон і дзвіночки – на кишечник.
Скрипка зцілює душу. Фортепіано гармонізує психіку.
Ніщо так ефективно не знімає біль, як органна музика Баха і протяжна російська пісня (голос).

Поради з музико-терапії

  • Під час прослуховування мелодії вимкніть мислення, повністю віддавайтеся звукового потоку і тим відчуттям, які у вас виникають. Якщо в голову приходять якісь образи, то просто спостерігайте за ними.
  • Коли ви вже звикнете лікуватися музикою, починайте спеціально уявляти собі образи природи або якісь приємні події. Лісові галявини, піщані береги у блакитного озера або соковиті заливні луки – словом, все, щоб відчувати себе комфортно і захищено. Якщо картина, яка виниклв вам не подобається, просто подумки встаньте і підіть з цього місця в інше, приємне. Вивчайте цим нехитрим прийомам малюка. Якщо під час занять вам спадає на думку образ певного кольору і він вам подобається, то подумки підсильте цей колір. Уявіть, що цей колірний потік заповнює весь ваш уявний простір і вас – зсередини і ззовні, проникає в вас, очищає ваші органи і забирає всі ваші хвороби далеко-далеко в нескінченність.
  • За допомогою музики ви також можете виявити і опрацювати свої проблеми. Закрийте очі і зосередьтеся на відчуттях. Яка музика вам зараз найбільш приємна – енергійна або спокійна? Виберіть її. Злийтесь із нею всією душею, пливіть по хвилях вашої уяви. Під час сеансу ви можете побачити образи, а іноді і події вашого життя, часом ті, яким ви не надавали значення. Якщо вони в цей момент спливають з вашої пам’яті, подумайте, чому. Може, ви просто відклали рішення якоїсь складної ситуації на потім?

 

 

Грайте самі!

Великий ефект можна отримати при грі самої дитини (можливо, у дуеті з вами) на музичних інструментах та предмети для видобування звуку: співаючих шальках, келихах, пляшках з водою. дудочках, свистках та інше.
 

Цілющий спів

Проте ніяка музика не зрівняється за ступенем впливу із співом. Коли ми співаємо, виникає звукова хвиля, 80% енергії якої йде на те, щоб привести наші внутрішні органи в стан вібрації. Людський голос – найкращий інструмент для створення цілющих звуків, тільки треба вміти ним користуватися.
 

 

Комплекс вправ

  • Широко розкрийте рот, наче позіхаєте, і затримайтеся в цьому положенні як можна довше, одночасно тягніть звук.
  • Вправа для зняття затискачів. Повільно, енергійно артикулюючи, проспівуйте склади: “ху-хо-ха-хе-хі”. Кожен склад треба повторити 5 разів поспіль із сильним видихом, як ніби смієтеся.
  • Вправа на керування голосом. Тягніть голосні звуки: “у-о-а-е-и”, повільно переходячи від одного до іншого, і спостерігаючи, як при найменшій зміні положення гортані, рота і мови змінюється характер звуку. Намагайтеся направляти звук у різні органи і частини свого тіла.
  • Коли у вас гарний настрій, співайте будь-які пісні, увімкніть переможну музику. Проживіть ці миті разом з дитиною повно цінне і яскраво, тоді вони запам’ятаються вам надовго і будуть своєрідним маяком у житті.

 

Ноти для настрою

Як відомо, мелодії складаються з нот, кожна з яких може чарівним чином впливати на наше здоров’я та душевний стан. Якщо у вас вдома є музичний інструмент, спробуйте вибрати для проспівування (або програвання) відповідну ноту, яка вам подобається, і дійте! Дуже корисно і добре співати “цілющі” ноти, а також гами або композиції, які їх містять. Нота “до” відповідає за нюх. Вона підвищує лідерські якості, позбавляє від страхів. Нота “до” дарує сили, підвищує гемоглобін, поліпшує кровообіг, нормалізує нюх, лікує закрепи, хвороби рухової системи, допомагає позбутися проблем із сечовипусканням. З нотою “ре” пов’язане почуття смаку. Ця нота очищає організм від шлаків, нормалізує обмін рідин, тобто її можна слухати для нормалізації видільної функції шкіри, при порушеннях у лімфосистемі, проблемах з нирками і сечовим міхуром. “Ре” допомагає пов’язати між собою фізичну і розумову енергії, що може допомогти при млявості і апатії. Корисна “ре” при астмі і бронхіті, камені в жовчному міхурі.


Нота “мі” має відношення до такого органу чуття, як зір. Вона стимулює роботу головного мозку, знімає головний біль, покращує зір і стан шкіри. “Мі” нормалізує роботу нервових клітин, стимулює інтелектуальну активність. Цією нотою можна, користуватися при хворобах печінки, багатьох захворюваннях шлунково-кишечного тракту: закрепах, метеоризмі, і при кашлі. Корисно проспівувати “мі” при схильності до нудьги і неохайності. Нота “фа” впливає на дотик. Її вібрації покращують роботу серця і легенів, нормалізують тиск, функціонування гормональних залоз та імунної системи. “Фа” допомагає при безсонні, дратівливості, знімає простудні і алергічні прояви. “Фа” незамінна при порушеннях потовиділення, сухості шкіри, порушення дотику і болях у спині. Нота “соль” пов’язана зі слухом. Вона допомагає при його порушеннях, ларингіті і тонзилітах, хворобах очей. А також покращує обмін речовин, кровообіг, стимулює відновлення тканин, допомагає при температурі, болях, шкірному свербінні і м’язових спазмах. “Соль” покращує роботу імунної системи, підвищує увагу. Проспівуючи ноту “ля”, можна підсилити свою інтуїцію, поліпшити роботу всіх органів почуттів і координацію рухів. Ця нота заспокоює, лікує будь-які нервові захворювання, зменшує кровотечі та набряки, допомагає при утрудненому диханні. Вібрації ноти “сі” впливають на весь організм в цілому, підтримуючи баланс обмінних процесів, підвищуючи імунітет. Корисна, “сі” при невралгіях, нервових хворобах.



Займайтеся артотерапією!

Спробуйте за допомогою творчості краще розуміти себе і свою дитину!