Шоколад - користь чи шкода?

  • 19.02.2018
  • Редактор порталу Живчик
  • zhivchik.ua

Переважна більшість дорослих охоче ласує шоколадом. Декому більше подобається молочний, декому – темний. Дехто вважає, що темний шоколад шкідливіший, бо він, мовляв, містить більше кофеїну, а дехто вважає, що молочний шоколад через нижчий вміст какао-бобів втрачає свої дивовижні властивості.

Взагалі якісна шоколадка має містити не менше 45% какао-бобів. Крім того, справжній шоколад виготовляють лише із використанням какао-масла без додавання жодних інших жирів. Склад справжнього шоколаду – це какао-масло, терте какао (або какао-порошок), цукор. 0,3–0,4% ваги однієї шоколадки становить лецитин. Молочний шоколад містить сухе молоко.



Дитині якого віку можна дати скуштувати шоколад?

Темний шоколад дітям протипоказаний – так вважає більшість дієтологів. Здебільшого вони мають на увазі дітей до трьох-п’яти років. Надмірно заохочувати бажання дитини скуштувати молочну шоколадку теж не рекомендується – якщо й давати такий шоколад дитині, то зовсім мало. Зважаючи на це, поміркуйте, чи варто взагалі привчати дитину до солодощів. Овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи - значно корисніші.
Шоколад є досить жирним продуктом, а саме тому – надто «важким» для ферментативної системи та підшлункової залози дитини. Крім того, шоколад містить кофеїн, а він може збудливо впливати на нервову систему дитини. Це, так би мовити, загальні обмеження.

Категорично відмовитися від шоколаду рекомендується, якщо дитина схильна до алергії або страждає через порушення функцій підшлункової залози. Якщо ж таких особливостей дитина не має, з 5-6 років можна давати будь-який шоколад, навіть темний. Головне – в помірних кількостях.



Шоколадні ліки

Якщо ваша дитина вже встигла «познайомитися» з шоколадом і її організм не проявляє жодних негативних реакцій на цей продукт (тобто, не виникає алергії, діатезу, болю в животі), кілька «віконечок» шоколаду можна давати їй в період одужання після хвороб – грипу, ангіни, вітряної віспи, інших інфекційний захворювань.
Школярам шоколад можна давати з собою в похід.

До половини плитки якісного, справжнього шоколаду на день можуть вживати діти шкільного віку під час розумових навантажень (наприклад, в період іспитів) чи спортивних тренувань.



Шоколадний рецепт

Потрібно:

  • 1ст цукру
  • 2ст.л. молока
  • 2ст.л. какао
  • 300гр подрібненого печева
  • 1ст подрібнених горіхів
  • трішечки масла

Білок і цукор розмішати, додати молоко, какао та масло змішати і поставити на маленький вогонь.

Добре все перемішати.

Пом'яти печено та змішати із какао-масою.

 

Добре вимішати.

Залишити щоб вистигло і викласти на позлітку.

Позлітку завернути і сформувати вигляд ковбаски. Покласти в холодильник для охолодження.

За декілька годин можна подовати до чаю!