Вибір мультфільмів для дітей

Вибір мультфільмів

Отже, з якого віку можна дозволяти дивитися дітям мультфільми, який тривалості і як не помилитися у виборі мультика для перегляду - спробуємо розібратися.

Види мультфільмів для дітей
Сьогодні існує величезна кількість мультфільмів для дітей будь-якого віку і на будь-який смак.

Для самих маленьких корисними будуть навчальні мультики, за допомогою яких можна вчити букви, слова, кольору, цифри, а також запам'ятовувати, як чинити в тій чи іншій ситуації. Існують спеціальні навчальні програми, призначені для раннього розвитку дитини, в тому числі і для вивчення іноземної мови.

Для дітей дошкільного віку найкориснішими мультфільмами будуть такі, які прищеплюють дитині любов до навколишнього світу: про тварин, про доброту, про перемогу добра над злом. Цілком підійдуть старі радянські мультфільми «Про левеня і черепаху», «По дорозі з хмарами»і т.п. Із закордонних підійдуть такі мультфільми для дітей, як «Бембі», «Король Лев», «Барбі» - всі вони про доброту, дружбу, взаємовиручку і дають позитивне уявлення про світ і моделі поведінки в ньому.

Діти старшого віку люблять яскраві розважальні мультфільми з динамічним і закрученим сюжетом, наприклад, «101 далматинець», «Троє з Простоквашино», «Спайдермен», «Тачки» і т.п. Дівчаток порадують романтичні історії, такі як «Леді і Бродяга», «Аладін», «Аленький цветочек» і т.п.

Відбираючи мультфільми для перегляду, переконайтеся, що якість зображення хороша, інакше не уникнути проблем із зором, та й задоволення від мультика буде не те. Часто дорослі включають дитині мультфільм для того, щоб відволікти її чимось, а самим зайнятися своїми справами. Краще, щоб це не стало звичкою, для цього можна ввести сімейну традицію зі спільного перегляду захоплюючих мультфільмів, щоб малюк відчув себе єдиним цілим з батьками.

«Шкідливі» мультфільми для дітей
 Не секрет, що часто некерована агресивна поведінка дітей, в тому числі і дошкільнят, пов'язана з копіюванням ними поведінки героїв популярних мультфільмів. Справа в тім, що кількість мультфільмів для дітей, що містять у собі сцени насильства і жорстокості, зростає, а дитина, з властивою їй сприйнятливістю, переносить побачене у звичайне життя. Такі сцени найчастіше можна побачити в зарубіжних мультфільмах, наприклад,  «Покемон» для самих маленьких, у «Том і Джеррі» для старших дошкільнят або в «Сімпсонах» для школярів.

Тому, підбираючи мультфільми для дітей, будьте вибагливі, якщо купуєте незнайомий мультик - не полінуйтеся подивитися його спочатку самі, а потім тільки пропонуйте до перегляду дитині. Якщо дитина побачила в мультфільмі агресивну поведінку персонажів, постарайтеся пояснити їу, що так чинити негарно. Дитина повинна розуміти, що мультфільм - це вигадка, а повторення побаченого в реальному житті може призвести до неприємних наслідків. У важких і запущених випадках дитячої жорстокості і некерованості слід негайно звернутися за допомогою до дитячого психолога, адже найчастіше дитина звикає до агресивних мультфільмів як до своєрідного адреналіну, а змусити її дивитися добрі мультики дуже складно - вона у них просто не бачить сенсу.

Тривалість перегляду мультфільмів дітьми
З бурхливим розвитком різного роду технологій вік, з якого діти починають проводити час біля комп'ютера і телевізора, стрімко зменшується. Сьогодні існують мультфільми для дітей самого раннього віку, починаючи приблизно з одного року.

Для профілактики виникнення проблем із зором лікарі-офтальмологи рекомендують суворо контролювати час знаходження дитини біля екрана телевізора або біля монітора комп'ютера. Для малюків до 4-х років такий час не повинно перевищувати 20 хвилин на день, для дітей 5-6 років - 30 хвилин, у 7-8 років - 40 хвилин.

Пам'ятайте, що мультфільми для дітей можуть принести як користь, так і шкоду. Щоб уникнути негативних наслідків, користуйтеся нашими рекомендаціями, так ви зможете уникнути багатьох проблем.