Опитування: для чого українцям вища освіта

Більшість українців (63,6%) хотіли б, щоб їх діти і внуки здобули б закінчену вищу освіту. Про це свідчать результати опитування Інституту Горшеніна.

18,6% опитаних вважають, що вища освіта потрібна для того, щоб не служити в армії. Середню освіту для дітей обрали 3,2% українців.

У той же час, обмежитися базовою вищою освітою для своїх дітей і внуків вважають достатнім 13,6% опитаних, а середньою спеціальною – 10,6%.

Хотіли б, щоб їх діти і внуки закінчили аспірантуру, отримали вчений ступінь – 4,7% українців. При цьому вважають достатнім отримання повної середньої освіти (11 класів школи) – 3,2%; неповної середньої освіти (9 класів школи) – 0,8% опитаних. Важко відповісти на це питання 3,5% респондентів.



У той же час, лише 32,1% опитаних вважають, що вища освіта сьогодні потрібна людині для отримання знань з обраної спеціальності. При цьому 45,8% вважають, що вона необхідна для хорошого працевлаштування; 33,8% – вважають її корисною для кар'єрного зростання.

19,7% респондентів висловили думку, що вища освіта потрібна людині для розширення кругозору, а 18,6% – для того, щоб не служити в армії. Для підвищення соціального статусу вищу освіту вважають необхідною 17,6% опитаних; 15,7% вважають її потрібною, бо "сьогодні так прийнято"; 3,3% – не дали відповідь на це питання.