10 батьківських помилок

  • 29.01.2018

Взагалі, це окремий різновид людини розумної.

Мабуть, матусь можна віднести до особливого виду. Але їх не можна на довго залишати наодинці з їхнім супер розвиненим почуттям материнства, інакше вони зомбують одна одну, підкоряться міфам і забобонам, і з кращих спонукань, чого доброго зроблять так, що потім потонуть у власних сльозах. Мами, намастіть булочку повидлом і сідайте перед монітором. Жуйте і запам'ятовуйте. Розвіємо міфи і помилки, якими ви напхані по саме не хочу!

1. Немовля треба мити з милом щодня
Зовсім не обов'язково. Мило сушить шкіру, змиває природне змащення, може викликати роздратування. Корисні щоденні ванни з відварами трав, хвойним екстрактом, морською сіллю. Дитину до року досить мити з милом 2-3 рази на тиждень або ще рідше.

 2. Присипка або дитяче масло - необхідне і обов'язкове
Якщо дитина достатньо часу проводить оголена (кілька годин на день), то можна обійтися без цих коштів. Присипка застосовується, якщо в шкірних складках з'являється мокнуче роздратування. Її треба посипати на свою руку, а потім нанести на роздратоване місце. Якщо ви використовуєте присипку, то не забувайте її частіше змивати, інакше, змішуючись з потім, вона може створити середовище, сприятливе для розмноження бактерій. Масло ж бажано наносити лише на ті ділянки, які лущаться (місця контакту з гумками памперсів, глибокі шкірні складки). Основна частина шкіри повинна залишатися чистою, тому що шкіра повинна дихати. Для малюка шкіра - другі легені.

3. Червоні щічки - ознака діатезу
Перш, ніж здавати аналізи на діатез, спробуйте кілька днів ретельно (але без мила) обмивати дитинку після будь-якого прийому їжі. Якщо почервоніння пройде абсолютно, то візит до лікаря можна відкласти. Це було просто роздратування від контакту з активними речовинами.

4. Попрілості бувають у всіх малюків
Попрілостей бути не повинно. Вони - показник того, що дитина недостатньо багато часу проводить роздягнена або що її погано підмивають, а також це своєрідна форма діатезу. Дратівливим чинником можуть стати і неправильно підібрані памперси. Є діти, які «віддають перевагу» памперсам тільки однієї фірми. Зробити правильний вибір можливо тільки методом підбору.

5. М'ясо необхідно дитині щодня
Їсти м'ясо кожен день шкідливо. Дитині - особливо. М'ясо перетравлюється важко і повільно, воно може негативно позначитися на роботі травної системи. Дітям необхідні, як мінімум, два пісних дні на тиждень. Надлишок важкої їжі алергізує організм. Не слід вводити м'ясо в раціон дитини раніше 8-го місяця життя.

6. Лікування травами абсолютно безпечне
Будь-які ліки можуть бути небезпечними, якщо приймати їх неправильно. Не експериментуйте на дитині, даючи йому трав'яні настої просто «для профілактики». Як мінімум, вивчіть анотацію на упаковці. Для дітей трави заварюються в меншій концентрації, для немовлят - в 3 рази слабкіше, ніж для дорослих. Трави особливо обережно треба давати малюкам, схильним до алергічних реакцій.

7. Не варто заколисувати немовлят!
Це поширена помилка. При закачуванні у малюка тренується вестибулярний апарат, швидше розвиваються структури мозку, відповідальні за рух, поліпшується просторова координація. Дітям, дев'ять місяців провів у хитної материнській утробі, дуже бракує таких відчуттів після народження.

 8. Грудним дітям необхідно давати воду
Якщо дитина на природному вигодовуванні і її годують так часто, як вона хоче, то вода їй практично не потрібна. Більш того, є дослідження, які показують, що організм новонародженого виводить воду набагато повільніше, ніж організм дорослої людини. Тому, по-перше, недоречні аналогії (сама випиваєш по 2 літра в день, а дитині не даєш), а по-друге, надмірне споживання води може шкідливо відбитися на нирках малюка. Визначити, що маляті дали зайву рідину, можна по набряку нижньої частини живота і внутрішньої поверхні стегон. Шкіра не збирається в складки. У такому випадку дитину не треба деякий час напувати, нехай також більше рухає ніжками, не варто його сповивати. Через деякий час набряк спаде. Іноді малюкам дають кропову водичку від газів. Цього цілком достатньо, якщо, звичайно, дитина не є «водохлистом» від природи. У такому випадку обмежувати його не потрібно. Діти, що знаходяться на штучному вигодовуванні, повинні, навпаки, отримувати досить багато води.

9. Вітамін C можна приймати без обмежень
У немовлят занадто раннє неконтрольоване введення в раціон лимонного соку, кислих яблук і, тим більше, штучного вітаміну C іноді викликає набряк підшлункової залози. У більш дорослих дітей він осідає в нирках. Як і всі вітаміни, вітамін C має добову норму, перевищувати яку не варто. Всі знають, що надлишки цього вітаміну виводяться з організму, але, при постійному перевищенні норми, система може дати збій. Виникнення таких проблем можливо в будь-якому віці.

10. Дитина повинна спати в окремому ліжку з перших днів життя
Головне, щоб дитина спала. І якщо найкраще йому спиться з вами в одному ліжку, то це цілком нормально. Можна поставити ліжечко малюка поруч з батьківським. Можна укладати малюка в сусідній кімнаті. Аби всім було зручно. Але майте на увазі, що дитині корисно слухати уві сні дихання і серцебиття мами, тому краще, коли немовля спить поруч з нею.