Якщо хочеш бути здоровим – загартовуйся!

Загартування – серйозна справа, яка потребує певних зусиль й бажання виростити здорову сильну дитину. Перш ніж пірнати в ополонку або обливати малюка холодною водою треба ретельно підготуватися, проконсультуватися з лікарем та налаштуватися певним чином всім членам родини. Почавши процес загартування, треба чітко усвідомлювати, що це не одноразова акція, а цілий комплекс дій, які врешті решт дадуть позитивний результат. Перерви в оздоровчих процедурах ослабляють імунітет малюка, що зрештою може призвести до протилежної дії – дитина почне частіше хворіти. Тож, якщо родина поставила собі за мету загартування – ніяких перерв!

Дітей раннього віку, від 1 місяця до 1 року, потрібно спочатку привчити до повітряних ванн, які можна проводити як у квартирі, так і на вулиці, наприклад під час прогулянки. Ідеальною температурою повітря для такого виду процедур вважається 21-24 градуси. Починати слід з п’ятихвилинної розминки, згодом продовжуючи перебування малюка на свіжому повітрі до однієї години.

Можна додати обтирання прохолодною водою, поступово знижуючи температуру води від 36 до 26-20 градусів. Коли малюк звикне до таких корисних та приємних для нього процедур, тоді можна просто обливати дитину прохолодною водою після купання. Велике діло – звичка! Якщо такі процедури ввійдуть в систему, дитина буде з радістю очікувати їх й одночасно отримувати оздоровчий ефект.

З одного року до десяти методика загартування повинна змінюватися. Тут підійде контрастний душ з перепадом температури води від 36 до 23 градусів. Починати процедуру необхідно з теплої води, потім знизити її температуру, закінчити ж треба обов’язково прохолодною водою. Ретельно загорнути малюка в махровий рушник та дати йому зігрітися.

З п’ятирічного віку рекомендується практикувати пірнання у відкриті водойми, бажано разом із батьками, тоді дитина швидше звикає до процедури загартування й бачить позитивний приклад. Безперечно, треба пам’ятати про безпеку дитини під час пірнання, потрібно перевірити дно, щоб уникнути травмування. До того ж варто пам’ятати, що у всьому має бути міра, процедура загартування повинна бути саме процедурою, а не безглуздим дійством. Тому уважно слідкуйте за настроєм та станом дитини, у разі будь-якої негативної реакції з боку організму процес купання треба негайно припинити.

Загартовуйтесь й будьте здоровими, адже це лише додасть вашій родині впевненості у своїх силах!